درباره دوره:
آموزش فلسفه اسلامی با هدف تبیین ماهیت فلسفه، مفاهیم فلسفی و در نهایت معرفی نگرش های عمده مطرح در فلسفه اسلامی در قالب سه فصل با عناوین ماهیت فلسفه، مفاهیم فلسفی و نگرش های مطرح در فلسفه اسلامیدر این دوره آموزش داده میشود.
فلسفه اسلامی با معرفی فیلسوفان و نگرش های فلسفی تأثیرگذار در سیر تفکر فلسفی بشریت نقشی مهم را ایفا کرده و می کند.این دوره ترکیب آموزش های فلسفه اسلامی 1 و 2 است که در دانشگاه ها تدریس می گردد.
پس از گذراندن این دوره، دید کلی و جامع نسبت به اساسیترین مسائل مطرح در نگرش های مختلف فلسفه اسلامی و اهمیت و کارکرد آنها خواهید داشت. همچنین این آموزش مناسب دانشجویان رشته های آکادمیک فلسفه، حکمت اسلامی، فلسفه اسلامی، فلسفه غرب، الهیات، ادیان و عرفان و سایر رشته های مشابه در مقاطع مختلف، به ویژه مقطع کارشناسی، خواهد بود.
ماهیت فلسفه:
1 - تعریف و تاریخ فلسفه و اهمیت آن
2 - روح فلسفی، اصطلاحات فلسفی و روش تحقیق در فلسفه
3 - روش فلسفه، روش استدلالی و روش اشراقی
4 - نیاز فلسفه به علم، مفهوم فلسفی علم و خصوصیات فیلسوف
مفاهیم فلسفی:
1 - تعریف قضیه، تعریف فعل و فلسفه قوه و فعل
2 - مفهوم جزئی، مفهوم کلی و کلیات خمس
3 - تعریف جنس و فصل، تعریف عرض خاص و تعریف ماده و صورت
نگرش های فلسفی در فلسفه اسلامی:
1 - نظریه مدینه فاضله فارابی، فلسفه مشائی ابن سینا و فلسفه دینی ابن رشد
2 - حکمت اشراق سهروردی، حکمت متعالیه ملاصدرا و حرکت در کیش مهر علامه طباطبائی
درباره دوره:
این کلاس یکی از کلاسهای مقطع دکترای استاد شفیعی کدکنی در دانشگاه تهران است. در این کلاس، استاد به سوالات دانشجویان در زمینههای مختلف پاسخ میدهند.
تحقیق در متون عرفانی و حکمی 2:
1 - جلسه اول - فرمالیسم روسی
2 - جلسه دوم - در باب اهمیت شناخت فرم و تاریخ فرم
3 - جلسه سوم _درباره نظریات جرجانی
4 - جلسه چهارم - مبحث اشراق و مشاء و ادامه مبحث فرم
5 - جلسه پنجم - حکمت مشاء حکمت اشراق و عرفان
6 - جلسه ششم - توضیحاتی دربارهی تبدیل رساله به کتاب
7 - جلسه هفتم - لزوم تذکره نویسی
8 - جلسه هشتم - حکیم ابوالقاسم فردوسی
9 - جلسه نهم - سخنی پیرامون برداشت اومانیستی از گزارههای دینی و قرآنی و یادی از دکتر علی شریعتی
10 - جلسه دهم - درسگفتار پایانی
درباره دوره:
نگاه کنونی ما به جهان که محصول پيشرفت های حاصل از علم تجربی است ميتواند برداشت ما از گزارههای دينی را تحت تاثير قرار دهد و معانی جديدی به انها ببخشد و يا معانی سابق را تاييد محکمتری فراهم اورد. مسير الاهيات طبيعی هميشه راهی برای فهم ما از طبيعت به عنوان نشانه ای از امر ما فوق ان باز کرده است. از طرف ديگر شناخت صفات خداوند ميتواند نوری برای شناخت ما از جهان و ماهيت ان بتاباند، هدفی که دانشمندان علوم تجربی ان را از مسير ديگری ميپويند. در اين درس دو کتاب يکی با محوريت شناخت صفات خداوند با در نظر گرفتن ديدگاههای ما در مورد زمان و جهان و ديگری کتابی برای شناخت خداوند از مسير نشانه های طبيعی تدريس ميشود. اهم مباحث مطرح در اين درس عبارتند از:
1. (Metaphysical assumptions (modality, essence, property2. (Omnipotence (Actualism, paradox of stone, atemporality3. (Omniscience (de re or de dicto reading4. Free will and divine foreknowledge5. Divine timelessness and eternity6. Divine goodness and impeccability7. Cosmological argument for God8. Teleological arguments for God9. Moral Argument10.Natural signs and hiddenness of God
متأسفانه جلسه دوم ضبط نشدهاست.
فیلم های آموزشی:
1 - جلسه اول
2 - جلسه سوم
3 - جلسه چهارم
4 - جلسه پنجم
5 - جلسه ششم
6 - جلسه هفتم
7 - جلسه هشتم
8 - جلسه نهم
9 - جلسه دهم