درباره دوره:
امروزه در فضای مجازی، ارگانهای بسیاری اقدام به راهاندازی شبکههای مختلف اجتماعی نمودهاند که از طریق بستر اینترنتی امکان تماسهای صوتی و تصویری باکیفیت، بهاشتراکگذاری، ارسال و دریافت فایل تصویری صوتی و ویدئویی را برای کاربران فراهم میکند. تعدادی از این شبکههای اجتماعی بین کاربران دارای محبوبیتهای فراوانی است. ما در این مقاله قصد داریم به آموزش شبکههای اجتماعی و راهکارهای فعالیت و مدیریت در این شبکهها بپردازیم.
امروزه اهمیت آموزش شبکههای اجتماعی بر کسی پوشیده نیست و این اهمیت دلایل مختلفی دارد یکی از این دلایل فرصت ایجاد ارتباط و اشتراکگذاری مطالب با افراد دیگر در هرزمان و هر فاصله مکانی است که این قابلیت باعث کاهش هزینههای ارتباطی نسبت به گذشته شده است. دلیل دیگر اهمیت شبکههای اجتماعی این است که با بهوجودآمدن این ابزارها و پلتفرمها همانند تلگرام و اینستاگرام بستری فراهم شده است که افراد مختلف بتوانند با استفاده از این پلتفرمها کسب درآمد کنند، فرصتهای شغلی بسیاری با پیدایش شبکههای اجتماعی ایجاد شده است و این فرصتهای شغلی مزیتهایی دارند که شغلهای سنتی ندارند مانند اینکه در بعضی مشاغل نیاز به حضور فیزیکی نیست و میتوان بهصورت دورکاری انجام داد، مزیت دیگر کارکردن و کسب درآمد با یک وسیله ساده مانند گوشی هوشمند، فروش محصول خود به هرکسی در هرجایی که هست، پیداکردن شغل مناسب خود در شبکههای اجتماعی مانند روبرد و…. این مزیتهای مهم باعث شده است شبکه اجتماعی در زندگی روزمره ما قرار بگیرد.
بازاریابی شبکههای اجتماعی به استفاده از زیرساختهای رسانههای اجتماعی برای ارتباط با مخاطبین گفته میشود. از طریق «بازاریابی شبکههای اجتماعی» میتوان برندسازی شخصی انجام داد و با افزایش ترافیک بازدید از سایت، فروش را هم بیشتر کرد. تمامی موارد گفته شده به این معنی است که باید تولیدکننده محتوا باشید. این محتوا را به شکلهای مختلف همچون پستهای شبکههای اجتماعی یا پادکست منتشر کنید. در کنار تمامی این موارد باید به انتقادها و سؤالات کاربران و مخاطبین خود نیز توجه داشته باشید و نتایج فعالیتهای خود را همراه با تبلیغات انجام شده، رصد کنید سوشالمدیا مارکتینگ یا همان بازاریابی شبکههای اجتماعی در ابتدا با انتشار مطالب همراه بود. کسبوکارها درگذشته مطالب خود را بر روی شبکههای اجتماعی منتشر میکردند تا از این طریق، بازدید وبسایت خود را افزایش دهند اما بهمرور، رسانههای اجتماعی بسیار فراتر رفتند و دیگر فقط بهعنوان محلی برای انتشار مطالب به آن نگاه نمیکردند. امروزه کسبوکارهای مختلف، راههای متفاوتی را برای بازاریابی شبکههای اجتماعی دنبال میکنند. به طور مثال، شرکتی که اهمیت بالایی برای نظرات مردم قائل است در شبکههای اجتماعی این نظرات را رصد میکند و به شکل مناسبی به آنها پاسخ میدهد.
تبلیغات در شبکههای اجتماعی همانند تلگرام و اینستاگرام یکی از مؤثرترین روشهای تبلیغات است که با هر میزان بودجهای قابلاجراست. تبلیغ دهندهها با این نوع روش تبلیغاتی میتوانند از تأثیر صفحات و کانالهای پرمخاطب و اینفلوئنسرها بر مخاطبانشان بهره ببرند و برند آگاهی و فروششان را افزایش دهند. دیما دسترسی تبلیغ دهندهها را به طیف گستردهای از صفحات مجازی با موضوعات و هزینههای متنوع برقرار میکند تا بتوانند کمپینهایی هدفمند و مؤثر در انواع شبکههای اجتماعی و اینترنت اجرا کنند. بل از اینکه تبلیغات را شروع کنید، ابتدا باید هدفگذاری مناسب داشته باشید. اهداف شما تعیین میکند که با مخاطبین خود به چه روشی ارتباط برقرار کنید. اهداف کمک میکنند که عملکرد تبلیغات خود را بسنجید، بهترین شبکه اجتماعی را انتخاب کنید و معیارهای دقیق تعیین نمایید.
دورههای آموزشی شبکههای اجتماعی راهی عالی برای بازاریابان دیجیتال جهت ارتقا سطح مهارتهای خود است. افزایش مهارتها و دانش هرگز مانع توسعه کار شما نخواهد شد بلکه یادگیری شبکههای اجتماعی بسیار کمککننده خواهد بود.
صدها دوره آموزشی در شبکههای اجتماعی وجود دارد. نکته مهم در این زمینه انتخاب مناسب دورههای آموزشی و یادگیری شبکههای اجتماعی است که این کار بههیچعنوان کار آسانی به نظر نمیرسد.
اما اگر شما موفق به انتخاب صحیح و یادگیری شبکههای اجتماعی شدهاید باید بدانید که در جایگاه خوبی قرار گرفتهاید.
تحلیل شبکههای اجتماعی فرایند تحقیق و بررسی ساختارهای اجتماعی با استفاده از «نظریه شبکه» و «نظریه گراف» است. بهعنوانمثالی از تحلیل شبکههای اجتماعی میتوان به بررسی الگوهای موجود در گراف شبکه اشاره کرد که بر اساس آن میتوان به دانشی پیرامون الگوهای رفتاری انسانها و در نتیجه اطلاعات ارزشمند قابلتحلیل و کاوش درباره نوع بشر دست پیدا کرد. نتایج حاصل از تحلیل شبکههای اجتماعی در برگیرنده ارزش و قدرتی است که توسط بسیاری از سازمانها و شرکتهای (کوچک، متوسط و بزرگ) دولتی و خصوصی برای بیشینهسازی بازده مورداستفاده قرار میگیرد.
لینکدین در واقع یک شبکه اجتماعی حرفهای است که اساساً برای بهبود کسبوکارهای مختلف و آشناکردن دیگران با آنها طراحی شده است. بااینحال، استفاده از لینکدین تنها به این موضوع محدود نمیشود و کاربران این شبکه اجتماعی میتوانند از طریق آن، با افراد دیگری که در حوزه کاریشان فعالیت میکنند، آشنا شوند و با آنها ارتباط برقرار کنند.
تبلیغات و بازاریابی محتوا شبکههای اجتماعی مزایای بسیاری دارد که به طور خلاصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر قصد افزایش فروش محصولات یا خدمات خود از طریق شبکههای اجتماعی را دارید، میتوانید از خدمات linestore در حوزه تبلیغات در شبکههای اجتماعی بهرهمند شوید.
باتوجهبه فراگیرشدن روزافزون شبکههای اجتماعی دیجیتال، سوشالمدیا مارکتینگ به یکی از زیرمجموعههای مهم دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است. اصول کلی بازاریابی شبکههای اجتماعی همانند توییتر تلگرام و اینستاگرام همچنان همان قواعدی است که در قالب استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا آموزش داده میشود. بااینحال، مصداقها و شیوهٔ پیادهسازی، از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر تغییر میکند.
اگر قصد دارید در شبکههای اجتماعی به شکل حرفهای فعالیت کرده و اثربخشی بلندمدت را تجربه کنید، پیشنهاد ما این است که برای آموزش شبکههای اجتماعی وقت بگذارید. در دورههای آموزش شبکههای مجازی با همه موارد و پلتفرمهای مختلف آشنا شوید. امیدواریم مطالب مورد بررسی و موردبحث در این مقاله به شما کمک شایانی کرده باشد.
لینکدین:
1 – مقدمه و معرفی
2 – لینکدین چیست و چرا لینکدین؟
3 – تولید محتوا – بخش اول
4 – تولید محتوا – بخش دوم
5 – الگوریتمهای لینکدین
6 – چطور از تولید محتوا در لینکدین به مشتری برسیم
7 – آنالیز لینکدین
8 – ساخت پروفایل حرفهای
اینستاگرام:
1 – مقدمه
2 – تعیین پرسونا
3 – بنچ مارک
4 – پیلار کانتنت
5 – تدوین تقویم محتوایی
6 – تقویم پروفایل – بخش اول
7 – تقویم پروفایل – بخش دوم
8 – زمان و محتوا پستها
9 – الگوریتم اینستاگرام
10 – نرخ تعامل در اینستاگرام
11 – نکات تکمیلی در مورد اینستاگرام
12 – چرا و چگونی تبلیغ در اینستاگرام
13 – چه زمانی در اینستاگرام تبلیغ کنیم
14 – انواع تبلیغات در اینستاگرام
15 – در محتوا چه تبلیغاتی تولید کنیم و درچه قالبی
16 – چه و چطور اینفلوئنسر یا پیجهایی رو انتخاب کنیم
17 – توقعاتی که میتونیم از اینفلوئنسرها داشته باشیم
18 – موقع تبلیغات چه محتوایی رو منتشر کنیم
19 – اندازهگیری اثربخشی تبلیغات
20 – مروری بر دادههای تبلیغات در ایران
تلگرام:
1 – مقدمه
2 – تلگرام و چرایی فعالیت در آن
3 – مدیریت کانال تلگرام
4 – بررسی رقبا
5 – بازاریابی محتوا – بخش اول
6 – بازاریابی محتوا – بخش دوم
7 – بازاریابی محتوا – بخش سوم
8 – بازاریابی محتوا – بخش چهارم
9 – روشهای افزایش منبر در تلگرام – بخش اول
10 – روشهای افزایش منبر در تلگرام – بخش دوم
11 – روشهای افزایش منبر در تلگرام – بخش سوم
12 – روشهای افزایش منبر در تلگرام – بخش چهارم
13 – بازاریابی در گروههای تلگرام
14 – بازاریابی به کمک رباتهای تلگرام
توییتر:
1 – آشنایی با توییتر
2 – چی توییت کنیم
3 – هشتگ و ترند چیست
4 – راهکارهای جذب فالور
5 – سرچ و آنالیز