ایچیموکو، یکی از روشهای تجزیه و تحلیل در بازارهای مالی و سرمایه است. یکی از آموزشهای مهم برای انجام تحلیلهای تکنیکال، آموزش ایچیموکو است. هدف از این روش، تکامل نمودارهای شمعی یا ژاپنی به منظور بالا بردن دقت پیشبینی حرکت است. اندیکاتور ایچیموکو که به آن نمودار ابری ایچیموکو نیز گفته میشود، ازجمله ابزارهای آموزش تحلیل تکنیکال است. این اندیکاتور توسط هوسودا گوئیچی که روزنامه نگاری ژاپنی بود، در دهه 1930 میلادی ابداع شد. اندیکاتور ایچیموکو به دو صورت «نمودار ابری» یا «چارت تعاملی» معنا میشود. این اندیکاتور ازجمله نمودارهای شمعی یا ژاپنی به منظور بررسی وضعیت بازار مورداستفاده قرار میگیرد. از اندیکاتور بسیار معروف ایچیموکو در بازار بورس ایران نیز استفاده میشود. دوره آموزش ایچیمکو یکی از بهترین و کاملترین دورههای آموزشی برای افرادی است که قصد فعالیت حرفهای در بازار سرمایه را دارند.
یکی از قویترین سیستمهای معاملاتی امروزی، سیستم معاملاتی اندیکاتور ایچیموکو است. این اندیکاتور که مانند کندلاستیکها توسط ژاپنیها بوجود آمده، میتواند در بازارهای معاملاتی سهام، کالا، ارزها و اوراق قرضه استفاده شود. ایچیموکو همچنین عملکرد بسیار مطلوبی در چارچوبهای زمانی مختلف از هفتگی تا یک دقیقهای دارد.
ایچیموکو به زبان ژاپنی به معنی تعادل در یک نگاه است. به خاطر ساختار منحصر به فرد ابر ایچیموکو، که مهمترین بخش این الگو است، معاملهگر میتواند در لحظه، متوجه صعودی یا نزولی بودن روند شود.
چنانچه به دنبال پیدا کردن یک دوره مناسب برای یادگیری آموزش ایچیموکو هستید میتوانید با مراجعه به قسمت آموزش ایچیموکو در سایت تیموتی، بررسی و مقایسه دورهها را مشاهده کرده و دوره موردنظر خود را انتخاب نمایید.
ابر ایچیموکو از ۵ خط تشکیل شده است که دو عدد از آنها «ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) را تشکیل میدهند و تفاوت مابین این دو خط با سایه مشخص میگردد. این خطها شامل میانگین ۹ دورهای، میانگین ۲۶ دورهای، میانگینی از دو میانگین گفته شده، میانگینی ۵۲ دورهای و «خطی با تاخیر (Lagging Span) از قیمتهای بسته شدن هستند. ابر، ساختار کلیدی این اندیکاتور محسوب میشود.
ایچیموکو به نحو خوبی خطوط مقاومت و حمایت را تعریف میکند، خط روند را تشخیص میدهد، شتاب روند را مورد سنجش قرار میدهد و سیگنال معاملاتی ایجاد میکند. ایچیموکو در واقع، یکی از اندک اندیکاتورهایی است که نگاه به آینده دارد. معاملهگران با بررسی نمودارهای ایچیموکو در چارچوبهای زمانی مختلف میتوانند سیگنالهای ورود و خروج مناسبی را دریافت کنند.
غالبا پلتفرمهای معاملاتی ایچیموکو را به عنوان اندیکاتور ارائه میدهند. زمانی که معاملهگری با ساختارهای سازنده ایچیموکو آشنا میشود، با یک نگاه متوجه روند نزولی یا صعودی آن خواهد شد؛ «گوئیچی هوسودا» (Goichi Hosoda) با این هدف سیستم ایچیموکو را بوجود آورد. گوئیچی قصد داشت اندیکاتور کاملی بوجود بیاورد که به صورت مصور نشاندهنده گرایش بازار در نمودار باشد. بعد از تنظیم کردن آن برای سالها، او در نهایت نتیجه یافتههای خود را در سال ۱۹۶۰ میلادی منتشر کرد. این اولین مقاله درباره سیستم ایچیموکو بود و به سرعت توسط بسیاری از معاملهگران ژاپنی و آسیایی استفاده شد. بعد از گسترش یافتن کامپیوترها در دهه ۱۹۹۰ میلادی، طرفداران سیستم ایچیموکو در غرب بیشتر و بیشتر شدند. پس از ظهور کامپیوترها و رایج شدن آنها محاسبه و نمایش ایچیموکو آسانتر شد.
محاسبه ایچیموکو بر پایه اعداد ۹، ۲۶ و ۵۲ است. نظریههای متعددی برای به وجود آمدن سیستم ایچیموکو و این اعداد که توسط گوئیچی ارائه شده وجود دارند این نظریهها چندان مهم نیستند. در واقع، تنها چیزی در این روش مهم است این است که سیستم ایچیموکو و این اعداد بسیار دقیق عمل میکنند. معاملهگران عموماً سعی میکنند که تنظیمات اعداد را تغییر دهند و به تجربههای جدیدی دست پیدا کنند. البته پیشنهاد میشود که از اعداد اصلی استفاده شود، زیرا آنها کارایی خود را در نمودار کالاهای متفاوت و در چارچوبهای زمانی مختلف اثبات کردهاند.
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که عدد 9 و 26 از کجا نشات گرفته شده و علت انتخاب این اعداد چیست؟ در ژاپن در هفته 6 روز کاری وجود دارد و یکشنبهها تعطیل هستند. بنابراین یک هفته و نیم میشود 9 روز و عدد 9 از اینجا به دست میآید. همین طور هر ماه 26 روز کاری منهای 4 یکشنبه وجود دارد و عدد 26 هم نشات گرفته از این است.
همانطور که اشاره کردیم، نمودارهای ایچیموکو بوجود آمدند تا در یک نگاه، گرایش معاملهگر را نمایش دهند. یکی از دیگر ویژگیهای مهم سیستم ایچیموکو آن است که نیازی به اسیلاتورها و اندیکاتورهای دیگر نیست. یعنی این اندیکاتور و دادههای بدست آمده از آن برای تحلیل کافی هستند.
سیستم ایچیموکو یک ناحیه داخلی به نام ابرکومو (Kumo Cloud) دارد که نشاندهنده ایستایی است. معاملهگران باید هنگام شروع معاملات در زمانی که قیمت در کومو قرار دارد، آگاه تر عمل کنند زیرا در آنصورت قیمت در فاز بدون روند است.
یکی دیگر از ویژگیهای ایچیموکو تجسم پرایس اکشن آینده است. گوئیچی براین باور بود که پرایس اکشن فعلی تاثیرات خود را بر حرکت قیمت در آینده خواهد گذاشت. عرضه و تقاضای فعلی، خطوط حمایت و مقاومت را در آینده بوجود خواهند آورد. بر طبق این فرض سیستم ایچیموکو به نحوی طراحی شده که نشاندهنده مقادیر حمایت و مقاومت پویا در ۲۶ دوره جلوتر از زمان باشد. اندیکاتورهای دیگر این ویژگی پیشبینی آینده را ندارند. همانطور که زمان فعلی روی آینده تاثیر میگذارد، گذشته هم روی حال اثرگذار است. قیمتهای ۲۶ دوره قبلی، اهمیت زیادی در سیستم ایچیموکو دارند.
همونطور که از اسمش پیداست ما در این نوع تحلیل، بنیاد سهم رو بررسی می کنیم؛
به عنوان مثال: وضع سوددهی،زیان دهی، نوع صنعت، جشم انداز شرکت و…
شاید شما از لحاظ تکنیکال سهمی رو بررسی کنید و خوب به نظر بیاد اما اگه از لحاظ بنیادی بررسیش نکنید
ممکنه نه تنها سود نکنید بلکه متحمل ضرر بشید و یا در بدترین حالت کل دارایی تون رو از دست بدید.
به همین خاطر هست که ما یادگیری مقدمات تحلیل بنیادی رو بسیار ضروری می دونیم.
در این آموزش، ابتدا به معرفی ماهیت تحلیل بنیادی و روشهای مورد استفاده در آن پرداخته میشود. سپس در سایر درسها، گروهها به صورت تخصصی مورد بررسی قرار میگیرند که انتظار میرود این فرادرس، بخش عمدهای از نیاز فعالان بازار سرمایه، دانشجویان و مدیران در حوزه مالی را برآورده سازد.
تحلیل بنیادی، روش انجام تحلیل بنیادی در بورس بر اساس عوامل مالی اصلی شرکت نظیر فروش، درآمد، هزینه ها و یا عوامل غیرمالی نظیر ارزیابی مدیریت، محصول، عوامل کیفیتی و غیره است که سعی در ارزیابی و ارزشگذاری سهام شرکت دارد.
در تحلیل بنیادی تمامی فاکتورهای تاثیر گذار در ارزیابی سهام شرکتها اعم از مسائل اقتصادی، صنعتی و غیره مورد بررسی قرار می گیرد. هدف اصلی تحلیلگر بنیادی این است که با ارزیابی اطلاعات شرکت و تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ارزش ذاتی سهام را محاسبه کرده و نسبت به مقایسه آن با ارزش جاری سهام، تصمیم صحیح در مورد خرید و فروش سهام شرکت را اتخاذ نماید.